Osteopathie is een holistische geneeswijze waarbij de oorzaak van de klacht wordt onderzocht en behandeld via manuele technieken. Het doel van de osteopaat is het herstellen van bewegingsverliezen in het bewegingssysteem (gewrichten, spieren, pezen, ligamenten,..), het orgaansysteem en het cranio-sacraal systeem (schedel, heiligbeen en staartbeen, ruggenmerg) van het lichaam. Op die manier verbetert de functie en verminderen zo de klachten. De osteopaat werkt dus niet alleen op de aanwezige symptomen maar ook op de oorzaak van de klacht.
Kort beschreven werkt de osteopaat holistisch (lichaam als 1 geheel), oorzaak-gevolg oplossend en is het doel van zijn behandeling : het auto-regulatie systeem van het lichaam optimaal te laten functioneren. De osteopaat ondersteunt hierbij de gezondheid en bestrijdt geen ziekte. Er kan ook preventief gewerkt worden om problemen te voorkomen en/of het herstel langer te behouden. Een osteopatische behandeling is geen vervanging van dringende medische zorg.
Wanneer er snel gehandeld moet worden om je paard te verlichten van zijn/haar pijn is er de optie om je paard tot bij ons op de hoeve te brengen voor een behandeling in onze praktijkstal. Dit is doorgaans sneller en gemakkelijker in te plannen dan wanneer ik me moet verplaatsen naar jouw stal/weide.
Dat is dus een enorm voordeel als het snel moet gaan en uiteraard betaal je in vergelijking minder omdat er geen vervoerskost wordt aangerekend.
Bij acute situaties dient u de dierenarts te raadplegen.
Voor welke klachten?
- Gedragsproblemen : zuur, bokken, steigeren, stampen, moeilijk hoeven geven, angstig,..
- Rijtechnische problemen : scheefheid, buigingen moeilijk aannemen, voorwaarts- neerwaarts gaat moeizaam, rug vastzetten, kaak (kantelen van het hoofd tijdens het rijden) en/of bit vastzetten, kruisgalop, bokken in overgangen, moeizaam achteruit stappen, singelnijd, wegrennen, onregelmatige gangen,..
- Bewegingssysteem gerelateerde problemen : gespannen rugspieren, manken, terugkerende blessures (bv peesontstekingen), stalbenen, kissing spines,..
- Hormonale problemen : problemen omtrent hengstigheid, onregelmatige cyclus, niet drachtig worden, agressiviteit, hypergevoelig,..
- Viscerale/inwendige problemen : maagzweren, diarree, gevoelig aan kolieken, mestproblemen, moeilijk plassen, gevoelig aan hoefbevangenheid, insuline resistentie,..
Indien nodig kan hierbij een bioresonantie consult aangevraagd worden, zie meer info
. - Weerstandsproblemen : paard staat dof in de vacht, mager, snel ziek,.
. - Doorbloedingsproblemen : stalbenen, gezwollen uier/koker, littekenweefsel ivm castratie,..
- Huidproblemen : mok, allergische reacties,.
. - Neurologische problemen : headshaking, ataxie,..
Preventieve check
Het is zeker aanbevolen van 1-2x per jaar, je paard preventief te laten controleren.
Zo voorkom je eventuele gezondheidsproblemen en bijkomende dierenartskosten!